Bel ons direct: +31 (0)346-352674
Sportpark a/d KerklaanBekijk kaart
 

Amerikaanse wetenschappers hebben weer een factor gevonden met een onverwacht sterke uitwerking op het klimaat. Met roet vervuilde sneeuw blijkt minstens 19 procent van de wereldwijde opwarming van het klimaat te kunnen verklaren. In het arctisch gebied tekent “vieze sneeuw” zelfs voor 94 procent van de klimaatverandering in de laatste 200 jaar.

Het effect wordt veroorzaakt doordat vieze sneeuw warmte kan absorberen, terwijl hagelwitte sneeuw praktisch alle inkomende zonnewarmte reflecteert. Wetenschappers van de University of Califonia in Irvine (UCI) zijn het effect van vieze sneeuw eens met computermodellen gaan uitrekenen.

Albedo-effect
Het ijs-albedo-effect is dè terugkoppeling waardoor de aarde een afwisseling van ijstijden en interglacialen kent. Als de ijskappen eenmaal flink gaan groeien (bijvoorbeeld door het Milankovitch effect) dan is er geen houden meer aan: ons aardbolletje wordt steeds witter en reflecteert steeds meer zonlicht (wolken doen dat ook maar dit terzijde), de ijskappen groeien verder en we zitten in een ijstijd. Over het effect van minder-witte-sneeuw was tot op heden weinig bekend.
Klimaatmodellen
De studie, die deze week verschijnt in Journal of Geophysical Research laat op basis van berekeningen met wereldwijde klimaatmodellen de volgende getallen zien: van de 0,8 graden opwarming die is gemeten in de laatste 200 jaar kan 0,1 tot 0,15 graden verklaard worden door vieze sneeuw (19 procent). Als je puur kijkt naar het Arctisch gebied is het effect nog veel spectaculairder: van de 1.6 graden opwarming over de laatste 200 jaar wordt 0.5 tot 1.5 graden verklaard door vieze sneeuw (tot 94 procent). Het effect was duidelijk hoger in jaren met veel bosbranden.

Bron: sync.nl

 

No comments yet.

ADD YOUR COMMENT
reset all fields

The sidebar you added has no widgets. Please add some from theWidgets Page